Момиченцето, родено от афганистанка на борда на американски военен евакуационен полет

...
Момиченцето, родено от афганистанка на борда на американски военен евакуационен полет
Коментари Харесай

Кръстиха с кодовото име на самолета бебето, родено на евакуационен полет

Момиченцето, родено от афганистанка на борда на американски боен евакуационен полет по време на бягство от Кабул, получи леко неочаквано име. То е свързано със избавителната интервенция, в границите на която дребната бегълка се появи на бял свят. 

Тя се роди на борда на транспортен аероплан С-17, веднага откакто се приземи във военновъздушната база " Рамщайн " в Германия, бягайки от талибаните, които завладяват Афганистан.

Родителите на дребното момиченце са избрали да й дадат името Рийч (Reach).

Такова е кодовото име на самолета, в който е проплакала за първи път. Всеки аероплан на американските Военновъздушни сили има кодово име за връзка с други машини и контролни кули, а кодът на транспортните самолети С-17 нормално е Рийч (Reach), последван от номер.

Родителите на бебето " го нарекоха Рийч, тъй като това беше кодът на С-17 "  (Reach 828), сподели пред CNN командващият американските сили в Европа военачалник Тод Уолтърс. Той показа, че като водач от американските Военновъздушни сили, фантазията му е да види по какъв начин дребната Рийч пораства като американска гражданка и лети с изтребители на армията на Съединени американски щати.

Генерал Уолтърс посочи, че от 7 000 души, евакуирани от Кабул и минали директно през американските бази в Европа от 20 август насам, единствено стотина са се нуждаели от здравна помощ, било то поради признаци на Covid-19 или по други аргументи. От тези 100 души, 25 са били настанени в болница, а 12 към този момент са изписани.

Междувременно други две бебета на млади дами, които пробват да се спасят от Афганистан, се родиха в " Рамщайн " след приземяване на самолетите, с които пътуваха майките им.

Друга афганистанка пък роди на борда на самолет на турския народен авиопревозвач по време на евакуационен полет. 

Самолетът е извършвал курс от Дубай за Бирмингам. По време на полета на " Тюрк Хава Йолларъ ", когато машината е била на 10 хиляди метра височина, бременната афганистанка Соман Нури почнала да ражда. На борда на самолета не е имало лекари и няколко стюардеси са формирали екип, който да асистира на Нури при раждането. 

Бебето на 26-годишната жена се е родило безпроблемно.

Състоянието на му, както и това на майката е било оценено като положително, само че самолетът е кацнал прибързано в Кувейт, където родилката и новороденото са били прегледани от лекари. Малко по-късно самолетът е изхвърчал още веднъж дружно с Нури и бебето за Бирмингам.

Детето, родено на борда на турския аероплан, е кръстено от щастливите родители с името Хавва.

Бягство от талибаните: Да родиш на борда на боен аероплан
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР